Friday, September 24, 2010

Moon over marin

Valet 2010 är till sin ända och vi på äventyrsbloggen har tänkt att krama ur det sista lilla ur falnande valhysterin. Vilken politiker är mest äventyrslysten och skulle bäst klara av leda en expedition till Amazonas källor?

I den svenska politikerfaunan, där äventyrserfarenhet likställs med genomförd värnplikt så kan äventyrsbloggen rapportera att Fredrik Reinfeldt har tjänstgjort som Lapplandsjägare (vi som trodde att Norrland var en buffertzon), Göran Persson som handräckningsman, Jan Björklund är som vi alla vet major och Olof Palme var reservofficier. Ingen av dessa räcker dock ända fram.
För vinner gör en annan politiker, nämligen Robinson-Jan Emanuelsson som under mandatperiod 2002-2006 satt i riksdagen för S. Att tillreda ett palmhjärta är A och O för en äventyrare och en central del i Äventyrarpraktikan och där är de får som slår Jan på fingrarna.

Ur ett internationellt perspektiv så har äventyrsklubben en favorit över alla andra, nämligen Sir Winston Leonard Spencer Churchill.

Vadå, den korrpulente, ständigt salongsberusade kedjerökaren från Oxford som stämde i bäcken när nazisterna knackade på dörren? Ja, precis han. Som yngling spenderade han en tid i den brittiska koloniala armen och besökte då Peshawahr i nordvästra Pakistan. Brittiska soldater var ständigt utsatta för attacker utförda av fanatiker (dåtidens terrorist) och Churchill beskriver en av attackerna så här i sina memoarer:

"En man var skjuten genom bröstet och blodet strömmade; en annan låg på rygg, sparkade och vred sig. Den engelske officeren snurrade runt alldeles bakom mig med ansiktet som en blodig massa och ena ögat borta. Ja, nog var det ett äventyr."

No comments:

Post a Comment