Sunday, September 19, 2010

Ett sävstrå vajar för vinden


När valslöjan väl fallit visade det sig att ungefär var 20e svensk tycker att vårt samhälle ej ska bygga på idéer kring medmänskligt och människors lika värde. Medan vi på äventyrsbloggen slickar såren så tröstar vi oss med historier om människor som inte styrs av fördomar och ej accepterar allmänna sanningar.

Vi vänder oss åter till Heyerdahl för vägledning. På sin första Ra-resa ville Thor få med så många nationaliteter som möjlig på sävbåten Ra. Eftersom målet med resan var att visa att förutsättningarna fanns för att det skulle kunna ha funnits kontakter mellan Afrikas och Amerikas forna civilisationer så fanns det ett symboliskt värde i att visa att människor av olika ursprung och nationaliteter och olika ideologier och religioner kunde genomföra en sådan resa.

Med på båten fanns
Thor Heyerdahl från Norge
Abdullah Djibrine från Tchad
Carlo Mauri från Italien
Santiago Genoves från Mexico
Norman Baker från USA
Georges Sourial från Egypten
Jurij Senkevitj från Sovjet

Båten seglade under FN-flagg med alla resenärernas nationsflaggor representerade. Villkoret från FN var att flaggorna skulle hänga på rad så att ingen annan flagg hängde över en annan.

Inte ens när Thor ska ordna utresetillstånd för båtbyggarna från Tchad och stöter på en byråkratisk köttkvarn så tummar han på sin medmänsklighet utan konstaterar irriterat att:
"Schack och matt smällde jag igen hotelldörren bakom mig och satte på fläkten för full orkan. Imorgon var det söndag. Jag var fly förbannad och satte mig på sängkanten och skrev i min anteckningsbok: Hopplösa vanvett. Men denna parodiska tingens ordning kommer inte från Tchads negrer, de är i grundens kloka, förunderligt okomplicerade människor, det jag ser är en vrångbild av oss själva. Afrikas kultur var inte sådan, det är vi som lärt dem detta nya levnadssätt."

Bloggen gillar Thor för Thor påminner oss om människans goda sidor nu när vi behöver det som mest.

No comments:

Post a Comment