Friday, September 17, 2010

Like father like grandson


Den här bloggen kommer sannolikt till största delen att avhandla 1800-talsäventyrare med deras goda och dåliga sidor (imperialistiska världssyn, rasbiologiska inslag etc). Så därför passar det väl att börja i andra ändan av spektrumet. Vad sägs om att starta den här bloggen med något hemtrevligt och politiskt korrekt? En favorit i repris?

Olov Heyerdahl, barnbarn till Thor Heyerdahl, bestämde sig för att gå i bestefars fotspår och sjösätta en båt av PET-flaskor. Båten består av 12 000 PET-flaskor och tog 120 000 arbetsstimmar att tillverka. Resan började i San Francisco och slutade i Sydney. Olov med manskap vill med den här resan påminna oss om att mycket av våra sopor, då speciellt plaster, ofta slutar sin resa i havet där de samlas till stora skräpöar som förorenar havet och skadar fiskar och andra havslevande djur. Det tycker Olov är fel och som en sanna äventyrare så riktar han strålkastarna mot problemet med hjälp av en expedition.

Så vad kan vi lära oss av detta?

I rollen som äventyrare ingår inte bara att kartlägga tidigare outforskade platser eller upptäcka nya arter. Ibland handlar det lika mycket om att få folk att lyfta blicken, ifrågasätta sina vardagsmönster och tänka till en extra gång.

Bra Olov!

Nu har vi väl ändå krattat manegen för ett riktigt svulstigt och äventyrligt inlägg om en 1800-talsäventyrare signerat Viktorov.

/Rafael

No comments:

Post a Comment